Taxe, comisioane și impozite la casele de pariuri – Listă completă

Anul 2015 a reprezentat un reper important pentru industria de gambling din țara noastră. O dată cu înființarea Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc, piața a fost reglementată prin introducerea unui sistem de licențiere pentru operatori și prin instituirea impozitului pe veniturile obținute din pariurile online.

Inițial, pariorii care retrăgeau bani din contul online erau obligați să declare veniturile mergând la Administrația Financiară și completând formularul aferent, pentru fiecare retragere în parte. În martie 2018, a intrat în vigoare prevederea potrivit căreia impozitul este reținut la sursă. Cu alte cuvinte, pariorul nu mai este nevoit să se deplaseze la un sediu al Fiscului pentru a completa un formular. Impozitul este reținut automat atunci când sunt retrase fonduri, la jucător ajungând doar suma netă.

De exemplu, dacă retragi 1.000 de lei din contul de pariuri online, primești pe card (presupunând că folosești această metodă de plată pentru contul respectiv) 990 de lei, pentru că 10 lei este impozitul reținut de operator și virat către bugetul statului.

Praguri de impozitare

Au fost stabilitate trei praguri de impozitare, valabile și în prezent atât pentru pariurile online, cât și pentru cele offline:

1% din suma retrasă pentru fiecare retragere de până la 66.750 de lei;

Exemplu: pentru 20.000 de lei retrași, este reținut un impozit de 200 de lei.

667,5 lei plus 16% pentru sumele care depăşesc 66.750 de lei, la fiecare retragere între 66.751 de lei şi 445.000 de lei;

Exemplu: pentru 120.000 retrași, este reținut un impozit de 667,5 plus 16% din 53.250 lei (120.000 – 66.750).

61.187,5 lei plus 25% pentru sumele care depăşesc 445.000 RON, pentru fiecare retragere de peste 445.000 RON.

Exemplu: pentru 500.000 retrași, este reținut un impozit de 61.187,5 lei plus 25% din 55.000 lei (500.000 – 445.000).

Taxe online vs offline

Chiar dacă impozitul este același și pentru online, și pentru offline, există o diferență semnificativă. Cine pariază online plătește impozit doar pentru suma retrasă, nu pentru fiecare câștig. De partea cealaltă, cine pariază offline plătește impozit pentru fiecare bilet câștigat. Așadar, dacă ne raportăm la balanța pe o lună, în online se plătește impozit pe profit, în timp ce în offline se plătește impozit pe venit. Nu trebuie să fii specialist în economie ca să îți dai seama cine este în avantaj.

Sunt diferențe și în ceea ce privește taxele care se plătesc la pariuri. Se poate să nu ai de plătit nimic în plus dacă joci online.

De la 1 ianuarie 2019, a fost introdusă taxa pe viciu pentru pariurile online, prin Ordonanța de Urgență nr. 114/2018: „organizatorii de jocuri de noroc online prevăzuți în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 2% calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar”.

Așadar, această taxă este impusă operatorilor, care trebuie să plătească 2% din fiecare sumă depusă de clienți. Totuși, majoritatea operatorilor au trecut această obligație în sarcina pariorului. Dacă joci la una dintre agențiile de pariuri online care te taxează cu 2% din depunere și completezi 100 de lei în chenarul rezervat sumei pe care vrei să o depui, există două posibilități, în funcție de politica operatorului: fie în cont îți ajung 98 de lei, fie de pe card sunt retrași 102 lei, pentru ca în cont să ajungă 100 de lei.

Există și case de pariuri care suportă ele taxa de viciu. În acest moment, vorbim despre Sportingbet, Admiral, Betano și Fortuna.

Unele case de pariuri online percep diverse taxe și comisioane în funcție de metoda de plată folosită pentru a depune/retrage fonduri. De exemplu, Unibet percepe o taxă suplimentară de 3% pentru depunerile prin Paysafecard. Citește cu atenție secțiunea „Termeni și condiții” ca să vezi dacă există vreo taxă pentru metoda de plată pe care o agreezi, dar și dacă există vreun comision la retragere.

Așadar, după cum spuneam, e posibil să nu plătești nicio taxă când joci la pariuri online (ai cont la un operator care suportă el taxa de viciu și folosești cardul bancar ca să depui/retragi bani).

În schimb, jucând la o agenție de pariuri stradală, plătești invariabil o taxă de 5% din miză pentru fiecare bilet plasat. Dacă îi dai celui de la ghișeu 100 de lei, miza pariului va fi 95 de lei.

Una peste alta, din punctul de vedere al taxelor și impozitelor, este mai profitabil să pariezi online.