Betfair Exchange Explicat – Tutorial & Strategii

Dintre agențiile de pariuri online licențiate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din România, Betfair are particularitatea că oferă și o platformă de Betting Exchange. „Pariurile în contrapartidă”, așa cum sunt denumite oficial, dau posibilitatea jucătorilor să mizeze contra altor pariori, și nu contra unui bookmaker, cum se întâmplă în cazul caselor de pariuri clasice.

De exemplu, cineva spune: „FC Barcelona o bate pe Real Madrid”. Un amic îi răspunde: „Ba nu o bate”. „Punem pariu?”. „Pe cât?” „Pe 100 de lei!”. „Bine!”. Fiecare scoate din buzunar 100 de lei, pe care îi dă unui al treilea prieten, care ține banii pentru a-i oferi apoi câștigătorului. Ei bine, Betfair este în poziția prietenului care ține banii. Ce are de câștigat? Platforma ia un comision de 5% din fiecare pariu câștigat. Anul trecut, a înregistrat venituri de peste 400 de milioane de euro, fiind un actor important pe piața jocurilor de noroc!

Totul se desfășoară în timp real, cu cote care fluctuează constant, pe măsură ce pariurile sunt oferite și confirmate, în funcție de volumul de bani mizat de fiecare parte. Practic, a juca la Betfair Exchage este ca și cum ai juca la Bursă, numai că valoarea acțiunilor este înlocuită cu valoarea cotei. Pariul poate fi vândut înainte de a fi decis, dar vom reveni asupra acestui subiect.

Cum se plasează un pariu la Betfair Exchange

În momentul în care accesați Betfair.ro, veți vedea un meniu orizontal în partea superioară a paginii: Exchange, Sportsbook, Vegas și Live Casino. Pentru a juca la „bursa de pariuri”, trebuie să selectați Exchange. Intrați, astfel, pe această platformă. Din meniul din stânga, selectați sportul, apoi competiția, apoi evenimentul, la fel cum se procedează pe site-ul oricărei agenții de pariuri sportive online. Diferențele apar din următoarea etapă a plasării pariului.

Pentru fiecare opțiune de pariere, sunt disponibile două cote, una pe coloana albastră și una pe coloana roz. Casetele albastre reprezintă cotele disponibile pentru pariurile „pro” (back). În exemplul nostru, aceea va fi cota aleasă de cel care spune că FC Barcelona o va învinge pe Real Madrid. Casetele roz arată cotele disponibile pentru pariurile „contra” (back). În exemplul nostru, aceea va fi cota aleasă de cel care susține că FC Barcelona nu va învinge, adică meciul se va termina la egalitate sau cu victoria lui Real Madrid.

În cazul în care pariați de pe telefonul mobil, trebuie să glisați la stânga pentru a vedea toate cotele, dacă telefonul este „pe înalt”. Cotele se văd toate dacă telefonul este culcat în poziție orizontală.

Pariurile jucătorilor „pro” și ale celor „contra” sunt confirmate dacă aceștia convin asupra unor cote pentru rezultatul selecției pe care doresc să parieze. Casetele albe din stânga și din dreapta cotelor „pro” și „contra” evidențiază toate cotele care așteaptă să fie confirmate. Oricum, platforma are o interfață foarte bună de Ajutor: trebuie doar să apăsați pe pictograma „i” din stânga sus pentru a afla toate regulile pentru o anumită piață.

Pariurile „Pro” (Back)

Plasarea unui pariu „pro” este similară cu parierea pe orice selecție la orice casă de pariuri online. Selectați evenimentul, apoi cota de pe coloana albastră aferentă opțiunii de pariere, apoi introduceți miza. Dacă nu sunteți mulțumiți cu acea cotă, aveți posibilitatea să introduceți altă valoare, dar trebuie ca cineva să o accepte, pentru a se „ține” pariul. Pariul este confirmat doar dacă valoarea din caseta roz este mai mare decât cea din caseta albastră.

Pariorul „pro” riscă miza introdusă, iar câștigul potențial (în cazul în care pariul nu este închis prin Cash Out) este miza înmulțită cu cota de pe coloana albastră.

Pariurile „contra” (Lay)

Plasarea unui pariu „contra” este elementul de noutate adus de Betting Exchange. Așa cum am menționat, partea care susține că FC Barcelona nu va învinge, are două variante din trei pentru ca pariul ei să fie câștigător: remiză și victoria celeilalte echipe. În același timp, riscul este mai mare.

Pariorul „contra” riscă miza introdusă, înmulțită cu cota de pe coloana roz. Desigur, suma riscată nu poate depăși suma avută în cont. Câștigul potențial este miza introdusă. De exemplu, dacă se pariază 100 de lei pe „lay FC Barcelona”, la o cotă de 2.30, suma riscată este 230 de lei, iar câștigul potențial este 100 de lei.

Avantajele pariurilor de tip Betting Exchange

Pariurile în contrapartidă au o serie de avantaje, comparativ cu cele clasice. În primul rând, mizați contra unor alți pariori „obișnuiți”, nu împotriva unei echipe de experți în sport. Astfel, șansele de câștig sunt mai mari.

Fiind cuantificarea unui raport între cerere și ofertă, cotele sunt cele „corecte”, nu sunt manipulate artificial de casele de pariuri, care știu cum să facă astfel încât să obțină profit orice s-ar întâmpla în evenimentul sportiv respectiv.

Un alt avantaj: se poate paria pe orice. De exemplu, în acel meci FC Barcelona vs Real Madrid, cineva poate propune pariul: Real Madrid nu câștigă la o diferență de trei goluri. Dacă se găsește un alt parior care să parieze că „albii” vor câștiga la o diferență de trei goluri, atunci pariul este confirmat.

Pe platformele de pariuri online clasice, au fost cazuri în care pariorii care jucau pe sume mari să aibă mizele limitate, la un moment dat. La Betting Exchange nu există acest pericol. Pariorul poate miza pe ce sume dorește, indiferent de câștigurile pe care le are.

Cum se face „trading” & Strategii

Am lăsat la urmă unul dintre avantajele principale: posibilitatea de a face trading (de a vinde pariul). Ea apare pentru că toate pariurile pot fi închise prin Cash Out, atunci când cotele evoluează în favoarea pariorului (cota selecției pe care a mizat scade). Mai mult decât atât, se poate face și Cash Out parțial, adică pariul poate fi închis pentru o parte din miză, iar pentru restul sumei rămâne în desfășurare.

Acest „trading” este principala strategie a pariorilor de pe Exchange. Cei care apelează sunt interesați mai degrabă să anticipeze evoluția cotelor, decât rezultatul final al unui meci.

O altă strategie e reprezentată de pariurile contra favoriților, pentru că riscul este mai mic. De exemplu, dacă Bayern Munchen joacă împotriva lui Freiburg, iar cota pentru „lay” este 1.20, cine pariază 100 de lei „contra” riscă doar 120 de lei.

La Betfair Exchange se poate juca de pe desktop, dar și din aplicație, nu numai pe sport, ci și pe selecții din lumea sportului, a politicii sau a divertismentului.

Oferte Speciale Octombrie